Urkraftskolan

Vad är forntida sädesslag?

Forntida sädesslag är robusta och tåliga sädesslag som har stått emot tidens tand. De har behållit sina ursprungliga egenskaper och har inte blivit raffinerade eller förädlade. Forntida sädesslag är både proteinrika och näringstäta. Dom har ett högt fiberinnehåll och mycket låg andel mättat fett. De bidrar också till en större mångfald på fälten vilket gagnar jorden på lång sikt.

 

Nomad no more

Det här är de grödor vi började odla när vi slutade leva som nomader. Varför vi slutade med det kan man verkligen fråga sig men det är en annan diskussion. Det som hände var att vi började slå oss ner på mer fasta marker, vilket vi kunde göra när vi började förstå hur man odlar grödor och inte behövde springa och jaga vilda djur, följa djurens flocker och den ibland högst tillfälliga tillgången på mat. De första spåren av odling vi känner till är ca 19.000 år gamla. Väldigt länge sedan med andra ord. Den äldsta grödan är hirs och den hittades i kina och Sydamerika. Korn är en annan gröda som sträcker sig långt bak i tiden, så långt som 8000 före Kristus no less. I Egypten har man hittat hieroglyfer som berättar om odling och bakning. Korn var en favorit av två skäl, bakning och öl, och den populariteten har ju hållit i sig kan vi konstatera.


Hirs
är ett av dom äldsta sädesslagen. Det är mycket rikt på mineraler , fleromättat fett och B-vitaminer. Det innehåller magnesium, zink, kalcium och kalium. Hirs är naturligt fritt från gluten.

Bovete är egentligen inget spannmål men brukar ändå räknas till dessa. Det är en växt nära besläktad med rabarber och ängssyra. Bovete är rikt på tiamin, folat, fosfor, vitamin B6, magnesium och zink. Det är också naturligt glutenfritt.

Durra härstammar från Afrika, men används flitigt även i Asien och Sydamerika. Durra släktet ingår i världens fem viktigaste sädesslag (vilka är dom andra?). Sädesslaget är naturligt glutenfritt och rikt på tiamin, vitamin B6, fosfor, järn och magnesium.

Teff kommer från Afrika men odlas numer även i Holland och USA. Det är naturligt glutenfritt och rikt på fiber, vitamin B1, vitamin B6, fosfor, magnesium och zink.

Amaranth. De första spåren av Amaranth kommer från Centralamerika och mjölet från Amaranth kornet kallas ibalnd för Inkamjöl. Amaranth, som är naturligt glutenfritt, har en hög proteinhalt och är rik på fiber, fosfor, magnesium, järn och zink.

Spelt härstammar från Asien och odlades redan under stenåldern. Speltvete innehåller gluten, det är rikt på fiber, biotin, magnesium och järn.

 

Välj din urkraft

Durra

Durra är ett uråldrigt sädesslag som odlades i Egypten långt innan pyramiderna restes. Vårt durramjöl har utomordentliga bakegenskaper och ä...

GF-Eko-Durra-Mjol.comp Mjöl

Teff

Supersädesslaget teff, med mångtusenåriga rötter i Afrikas horn, fantastiskt näringsrikt och med ett lågt glykemiskt index. Det här mjölet b...

GF-Eko-Teff-Mjol-comp Mjöl

Amaranth

I Sydamerika har användandet av amaranthmjöl i bak och matlagning tusenåriga traditioner. Mjölet produceras av fröet från den nyttiga lilla ...

GF-Eko-Amaranth-mjol-comå Mjöl

Hirs

Hirs är en småfröig grupp sädesslag med ursprung i Kina och har odlats och kultiverats i snart 10.000 år. Det är naturligt rikt på järn, min...

GF-Eko-Hirs-Mjol-comp Mjöl

Teff, fänkål och linfrö

Nyckeln till allt välmående är balans. I det här urgoda knäckebrödet är balansen total. Den välgörande urkraften i teff, fänkål och linfrö g...

GF-Kna_eckebro_ed-Teff_-Fankal_Linfro-comp Knäcke

Durra, chiafrö och teff-flingor

Ett frasigt och sprött knäckebröd som inte bara är rikt på fiber som håller magen i trim, utan även är fullproppat med välgörande urkraft i ...

GF-Knackebrod-Durra_Chia_Tefflingor-comp Knäcke
fler urkrafter

Följ oss i sociala medier

Facebook & Instagram